Accountinstellingen Gmail – POP3 of IMAP instellingen instellen?

Accountinstellingen Gmail nodig voor Outlook? Pop3 of IMAP? Google heeft verschillende mogelijkheden beschikbaar om je Gmail ”email” op te halen van de Gmail server. De instellingen zijn niet heel erg veel verschillend.

Accountinstellingen Gmail

d maar moeten wel op verschillende manieren worden toegevoegd in Outlook programma’s. Heb je geen Outlook programma? Dan kunnen we je Thunderbird mail aanraden, deze kun je gratis downloaden via de website van Thunderbird en is van dezelfde makers als Mozilla Firefox.

Gmail Pop3 of IMAP?

Gmail Pop3 of IMAP instellen? Dit is niet een hele gekke vraag. Het verschil tussen Pop3 en IMAP is het volgende:

Pop3 is: Post office protocol, de 3 staat voor de laatste protocol. En is het meestgebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Bijna alle internetproviders bieden een e-mailaccount aan dat beschikbaar is via POP3.

IMAP is: Internet Message Access Protocol, een protocol voor het synchroniseren van e-mail. Eigenlijk wordt er direct op de mailserver gewerkt. Inmiddels is IMAP aan versie 4 toe. IMAP houdt de e-mails bij op de server in een mappenstructuur. Deze wordt dan gelinkt aan het “Postvak IN” van de ontvanger. IMAP houdt een mappenstructuur bij van alle gebruikers. Daarom is het veel complexer dan POP3.

Via Wikipedia kunnen we het volgende lezen over de verschillen tussen POP3 en IMAP:

”Het is gebruikelijk dat een client verbinding maakt met een POP3-server en dan alle e-mails ophaalt en lokaal opslaat. Vervolgens worden de berichten verwijderd van de server en wordt de verbinding verbroken. Daarnaast bieden de meeste clients de mogelijkheid om de berichten op de server te laten staan.

Dit is in tegenstelling tot het modernere IMAP-systeem dat zowel een “disconnected mode” (de POP3-methode) als een “connected mode” ondersteunt. Clients die IMAP gebruiken laten de berichten gewoonlijk op de IMAP-server staan tot de server ze expliciet verwijdert. Dit en andere eigenschappen van het IMAP-systeem laten toe dat meerdere clients toegang hebben tot dezelfde mailbox. De meeste e-mailprogramma’s ondersteunen zowel POP3 als IMAP, maar internetproviders bieden soms geen IMAP aan.

Zowel bij het gebruik van POP3 als IMAP om de e-mails op te halen wordt het protocol SMTP gebruikt om e-mails te versturen. E-mailclients worden vaak POP-clients of IMAP-clients genoemd, maar in beide gevallen wordt voor de verzending van e-mail gebruikgemaakt van SMTP.”

Gmail IMAP is aan te raden zodat je op elke computer of laptop up to date bent:

Zodra je via IMAP bent ingesteld op al je apparaten? En je een map aanmaakt in je postvak in zal de Google IMAP Gmail server ook de map synchroniseren op al je apparaten.

Stap 1: controleer of IMAP is ingeschakeld:

  1. Open Gmail via je webbrowser op je laptop of computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen Instellingen en dan Alle instellingen bekijken.
  3. Klik op het tabblad Doorsturen en POP/IMAP.
  4. Klik in het gedeelte ‘IMAP-toegang’ op IMAP inschakelen.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

De onderstaande instellingen heb je nodig voor je Outlook of Thunderbird mail programma:

Server voor inkomende berichten (IMAP)imap.gmail.com

SSL vereist: ja

Poort: 993

Server voor uitgaande berichten (SMTP)smtp.gmail.com

SSL vereist: ja

TLS vereist: ja (indien beschikbaar)

Verificatie vereist: ja

Poort voor SSL: 465

Poort voor TLS/STARTTLS: 587

Gmail wachtwoord vergeten? Geen paniek klik op de link om het stappenplan te doorlopen om je Gmail wachtwoord te herstellen. Als je toch alleen gebruik wil maken van Pop3 dan heb je de volgende instellingen nodig voor Gmail POP3:

Stel eerst POP in voor Gmail

  1. Open weer Gmail via je browser op je laptop of computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen Instellingen en dan Alle instellingen bekijken.
  3. Klik op het tabblad Doorsturen en POP/IMAP.
  4. Selecteer in het gedeelte ‘Downloaden via POP’ de optie POP inschakelen voor alle berichten of POP alleen inschakelen voor berichten die vanaf nu worden ontvangen.
  5. Klik onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan.

En voor Gmail Pop3 heb je de onderstaande instellingen nodig voor je Outlook of ander soortgelijk programma:

Server voor inkomende berichten (POP)pop.gmail.com

SSL vereist: ja

Poort: 995

Server voor uitgaande berichten (SMTP)

smtp.gmail.com

SSL vereist: ja

TLS vereist: ja (indien beschikbaar)

Verificatie vereist: ja

Poort voor TLS/STARTTLS: 587

Als je Gmail gebruikt met je werk- of schoolaccount?, neem je contact op met je beheerder over de juiste SMTP-configuratie.